Nieuws/Buitenland
974646
Buitenland

Politie staakt, tientallen moorden

Een tweedaagse staking van de politie in de Braziliaanse stad Salvador en omgeving heeft geleid tot een explosieve stijging van het aantal moorden. In 2 dagen tijd vonden in de stad waar Nederland het op 13 juni opneemt tegen Spanje 39 mensen de dood door misdrijven. Onder de slachtoffers waren ook twee agenten, melden Braziliaanse media. Vorig jaar april lag het gemiddelde aantal moorden per dag op ongeveer 2,5.

Ook kwam het de afgelopen dagen tot plunderingen en rellen. Vooral supermarkten moesten het ontgelden. Politie en het stadsbestuur liggen overhoop over de lonen. De staking werd beëindigd, nadat die door de rechter was verboden. Ten tijde van de crisis stuurde de regering van Dilma Rousseff federale politie naar de metropool. Ook werden 6000 militairen ingezet.

Salvador geldt volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken als een van de Braziliaanse steden met de meeste criminaliteit. De toeristische plekken zijn redelijk veilig, de sloppenwijken zijn dat absoluut niet.