Nieuws
974729
Nieuws

Roze was vroeger een mannenkleur

De dingen die we tegenwoordig zo vrouwelijk vinden, waren vroeger hét symbool van mannelijkheid. We hebben er vijf op een rijtje gezet.

Roze

Roze was vroeger (in 1918) een jongenskleur en blauw een meisjeskleur. Baby’s en kinderen tot zes jaar droegen wit, omdat die kleur makkelijk schoon te krijgen is met bleek. Roze werd gezien als een krachtige kleur en blauw juist als een fijngevoelige kleur. Rond 1940 werd blauw een echte jongenskleur en roze typisch iets voor meisjes.

Hoge hakken

Perzische soldaten droegen hoge hakken omdat ze dan bij het paard rijden beter houvast hadden in de stijgbeugels. Rond 1600 raakte de Europese elite raakte gefascineerd door de onbekende draagstijl en nam de ’trend’ over. In 1800 raakten de hoge hakken voor mannen uit de mode.

Juffen en secretaresses

Wat we nu al typische vrouwenberoepen bestempelen, werd begin vorige eeuw vooral door mannen uitgevoerd. We hebben het dan over beroepen als docent of secretaris. Wist je dat een secretaris twee keer zoveel verdiende als een vrouw en dat dit beroep werd gezien als een opstapje naar een leidinggevende functie?

Kant

Net als hoge hakken werd kant een paar eeuwen geleden als iets deftigs gezien. Het was tijdrovend om te maken, en dat zag je ook terug in de prijs. Kant was dus echt een statussymbool voor de rijken. Vooral in de 18 eeuw was kant heel hip. In de 19 eeuw raakte het bij  de mannen uit de mode.

Huilen

Tegenwoordig wordt het niet echt als mannelijk en stoer gezien als mannen huilen. Vroeger werd daar anders naar gekeken. Huilen werd toen gezien als een teken van oprechtheid. Als er tijdens een theatervoorstelling niet werd gehuild dan behoorde je niet tot de elite, maar tot het plebs.

Bron: Huffington Post