Nieuws/Buitenland
974836
Buitenland

'Costa Concordia in Turkije ontmantelen'

De Costa Concordia moet in Turkije worden ontmanteld omdat dat land het gunstigste bod heeft gedaan. Dit zei de chef van de Italiaanse burgerbescherming, Franco Gabrielli, donderdag voor een parlementscommissie in Rome. Maar als het aan de Italiaanse minister van Milieu, Gianluca Galletti, ligt, gebeurt de ontmanteling in een Italiaanse haven: dat zorgt voor banen in Italië en er zijn minder risico's voor het milieu door het verslepen van de kolos over een kortere afstand.

Turkije heeft aangeboden de klus voor 40 miljoen dollar (29 miljoen euro) te klaren. De Italiaanse havens Piombino en Genua vragen 80 miljoen dollar. Het duurst is Civitavecchia met een bod van 200 miljoen dollar. Het goedkoopst was een bod uit Noorwegen, maar volgens Gabrielli is dat te ver weg.

Een beslissing moet begin mei worden genomen. Dockwise, een dochteronderneming van het Nederlandse bergingsbedrijf Boskalis, kreeg in oktober de opdracht het schip weg te slepen. Dat gebeurt naar verwachting in juni.

Bij de ramp met de Costa Concordia kwamen in januari 2012 32 mensen om het leven. Het cruiseschip voer tegen een rots voor de kust van het Toscaanse eiland Isola del Giglio.