Nieuws/Buitenland
974859147
Buitenland

Nobelprijswinnaar Toni Morrison (88) overleden

Toni Morrison

Toni Morrison

NEW YORK - De Amerikaanse schrijfster en Nobelprijswinnares Toni Morrison is overleden. De grande dame van de Afro-Amerikaanse litertuur is 88 jaar oud geworden. Ze was de eerste zwarte vrouw die de Nobelprijs voor Literatuur won. Dit gebeurde in 1993.

Toni Morrison

Toni Morrison

Voormalig president Barack Obama was een groot liefhebber van haar internationaal veelgeprezen werk. Hij reikte haar in 2012 de Presidential Medal of Freedom uit. Eerder al werd Morrison al onderscheiden met de Pulitzer Prize voor haar confronterende boek Beminde uit 1987. Tien jaar later werd deze roman verfilmd, mede dankzij talkshowhost Oprah Winfrey, die ook de hoofdrol vertolkte.

Toni Morrison was niet haar echte naam. Ze heette eigenlijk Chloe Anthony Wofford. Morrison was de naam van haar ex-echtgenoot, die ze als auteur bleef dragen. Toni haar koosnaam, in de periode dat de Engelse literatuur studeerde.

Ze werd op 18 februari 1931 geboren in een klein industriestadje in de staat Ohio. Ver weg van de plantages in het zuiden en de getto's in de grote steden; ver weg van de zwarte erfenis waarover ze later zo beeldend zou schrijven.

Haar debuutroman The Bluest Eye verscheen in 1970. Daarna volgden succesromans als Sula, Song of Solomon en Tar Baby. Het vrouwenthema leverde met Beloved haar grootste succes op. In dat boek vertelt Morrison het verhaal van een zwarte vrouw, die haar kinderen liever doodt dan dat deze moeten terugkeren naar het slavenleven. Morrison vertelt de slavenverhalen in een magisch-realistische stijl, waarin het traumatische verleden van de zwarte bevolking telkens terugkeert.

Na het winnen van de Nobelprijs schreef ze onder meer nog de roman Paradise (1998). Het verhaalt over de geschiedenis en sociale onrust in een klein zwart stadje, vanaf het moment dat de stad ontstaat, tot de seksuele en sociale revolutie in het midden van de 20e eeuw.

Morrison was tussen 1958 en 1964 getrouwd met de Jamaicaanse architect Harold Morrison. Met hem kreeg ze twee zoons. Een van haar zoons overleed in 2010 op 45-jarige leeftijd aan kanker.