Nieuws
974890
Nieuws

'Fraude bij nieuwbouw hoofdkantoor KPMG'

De Fiod en het OM doen onderzoek naar belastingfraude bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van accountant KPMG in Amstelveen. De dochtervennootschap die het gebouw ontwikkelde zou in 2010 een onjuiste aangifte van vennootschapsbelasting hebben gedaan. KPMG-partner Jaap van Everdingen, die bestuurder bij de vennootschap was, treedt terug als partner bij KPMG.

Dat maakte het accountantskantoor bekend.

De projectontwikkelaar, die 30% van de aandelen in de dochtervennootschap houdt, wordt door het OM verdacht van miljoenenfraude en valsheid in geschrifte. De ontwikkelaar zou valse facturen hebben ingediend in 2009 en 2010. Door deze niet bestaande kosten op te voeren werd de winst, en dus de vennootschapsbelasting gedrukt.

KPMG zelf is geen verdachte in de zaak, benadrukt het accountantskantoor. Wel houdt het de resterende 70% van de aandelen in de dochtervennootschap, waarvan KPMG-partner Van Everdingen bestuurder was. KPMG kondigde overigens in december van vorig jaar aan dat diezelfde Van Everdingen zijn functie als bestuurder bij KPMG Nederland zou neerleggen, vanwege de rol van de accountant bij het verhullen van steekpenningen bij bouwbedrijf Ballast Nedam.

Opspraak

KPMG verkeert toch al in zwaar weer. Zo onthulde De Financiële Telegraaf afgelopen dagen dat bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen, met nog enkele KPMG-partners, zich in een mislukt vastgoedavontuur stortte. Verder kwam de accountant recent in opspraak door het verhullen van steekpenningen van bouwbedrijf Ballast Nedam, falend toezicht bij woningcorporatie Vestia en een AFM-boete vanwege gebrekkige kwaliteitscontrole.