Nieuws/Buitenland
974898
Buitenland

Joden moeten zich melden in Donetsk

Joden in de Oost-Oekraïense stad Donetsk moeten zich melden bij de autoriteiten. Zij hebben pamfletten ontvangen met een dergelijk verzoek.

Dat melden diverse buitenlandse media. De pamfletten werden uitgedeeld voor de ingang van de grote synagoge in Donetsk. Veel Joden komen daar deze week samen om Pesach te vieren. De pamfletten werden door drie gewapende mannen rondgedeeld.

In de stukken staat dat de Joden zich moeten registreren bij de nieuwe machthebbers van de pas uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk. Ook moeten ze hun bezittingen laten registreren. De makers refereren aan banden tussen de Joden en junta-leider Stepan Bander, die in de Tweede Wereldoorlog in Kiev de scepter zwaaide.

Het pamflet is opgesteld in het Russisch en heeft het symbool van de Russische staat (dubbele adelaar met kroon) en die van de clandestine Volksrepubliek Donetsk eronder. Het is ondertekend door Denis Pushilin, de voorzitter van de interimregering van de Volksrepubliek. De pro-Russische activisten houden al dagen Oekraïense en regionale overheidsgebouwen bezet en hebben de Volksrepubliek Donetsk uitgeroepen. Zij eisen aansluiting bij Rusland.

Voorman Pushilin heeft op een Joods-Oekraïense website toegegeven dat de pamfletten van zijn organisatie afkomstig zijn. Eerder stelde hij op een pro-Russisch tv-station dat de pamfletten 'onzin' en een 'provocatie' waren. Natan Sharansky, de voorzitter van het Jewish Agency in Israël - zelf een voormalige Sovjet-Jood - verwacht dat het aantal Joden dat vanuit de Oekraïne naar Israël zal verhuizen tegen het einde van 2014 verdubbeld zal zijn als de ontwikkelingen zo doorgaan.