Nieuws/Buitenland
974937
Buitenland

Snowden heeft ook vraag voor Poetin

De beroemde klokkenluider uit de Amerikaanse inlichtingendiensten, Edward Snowden, heeft donderdag tijdens een live tv-uitzending ook een vraag gesteld aan de Russische president Vladimir Poetin. Hij vroeg of Rusland net als de VS massaal communicatie aftapt en afluistert en of dat te rechtvaardigen is met de strijd tegen terrorisme.

Poetin zei dat Rusland dat niet deed. „U bent een ex-agent en ik heb ook betrekkingen met geheime diensten gehad, we kunnen dus beroepsmatig met elkaar spreken”, zei Poetin, een voormalig officier van de KGB, de geheime dienst van de Sovjet-Unie.

Poetin beklemtoonde dat een rechter in Rusland eerst toestemming moet geven om af te luisteren. Er wordt daarom niet op grote schaal afgeluisterd, we hebben daar trouwens ook helemaal de middelen niet voor, zoals de VS, aldus Poetin.

Ex-CIA agent Snowden leeft sinds 1 augustus in ballingschap in Rusland. Hij wordt in de VS gezocht wegens zijn onthullingen over wereldwijde afluisterpraktijken van de inlichtingendienst NSA.