Nieuws/Binnenland
975163
Binnenland

Nederlandse taal verplicht voor uitkering

Wie bijstand aanvraagt en weigert Nederlands te leren, krijgt een korting op zijn uitkering van 20 procent. Wie na een halfjaar nog steeds verwijtbaar geen vorderingen heeft gemaakt, krijgt een korting van 40 procent. Wie na een jaar zich nog niet heeft ingespannen de taal te leren, raakt zijn uitkering kwijt.

Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken voor advies naar de Raad van State heeft gestuurd. Klijnsma heeft dat woensdag bevestigd. Het plan was al aangekondigd in het regeerakkoord.

Volgens het wetsvoorstel moeten mensen die bijstand aanvragen „basaal“ Nederlands spreken. Dat houdt in dat ze eenvoudige gesprekken over alledaagse onderwerpen moeten kunnen voeren. Klijnsma wilde woensdag niet op de details van het wetsvoorstel ingaan, omdat het nog niet openbaar is. Wel zei ze dat de gemeenten bij de uitvoering beleidsvrijheid houden. De wet moet volgend jaar ingaan.

De VVD is blij met het plan van Klijnsma. De liberalen hebben ervoor geijverd het in het regeerakkoord te krijgen. „De VVD heeft hier lang voor gepleit”, zegt Kamerlid Malik Azmani. „Als je in dit land een beroep doet op de bijstand moet daar ook iets tegenover staan. Namelijk dat je zo snel mogelijk op eigen benen gaat staan. Als je geen Nederlands spreekt, verklein je je kansen op een baan. Goed nieuws dus.”

Ook PvdA-Kamerlid Kerstens wijst erop dat de taal spreken de kans op het vinden van een baan vergroot. Maar volgens hem bevat het plan van Klijnsma alleen een „inspanningsverplichting”.