Nieuws/Binnenland
975543
Binnenland

Directeur Groen Invest niet aansprakelijk

Directeur Frans van der H. (69) is niet aansprakelijk voor het totale tekort van 80 miljoen euro van zijn failliet verklaarde Veldhovense hardhoutfonds Groen Invest. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat dinsdag bevestigd over het hoger beroep van curator Geurt te Biesebeek. Wel moet de directeur ruim 2,2 miljoen euro terugbetalen die hij van de rekening van Groen Invest haalde en vermoedelijk privé heeft uitgegeven.

In totaal 5500 beleggers investeerden bijna 65 miljoen euro in de kweek van robiniabomen in Nederland en het buitenland. Maar Groen Invest ging in 2009 failliet. De beleggers zijn het grootste deel van hun inleg daarom kwijt.

Het hof stelt vast dat Frans van der H. zich niet schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid, zoals de curator beweert.

Het faillissement is vooral veroorzaakt omdat Groen Invest vanaf 2006 een vergunning moest hebben en die niet kreeg van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), oordeelt het hof. De weigering van de vergunning kan de directeur niet worden verweten, vindt het hof.

Het Openbaar Ministerie vervolgt Frans van der H. voor faillissementsfraude en het aanbieden van beleggingen zonder vergunning.