Nieuws
975776
Nieuws

VS helpen Oekraïne niet militair

De Verenigde Staten denken niet aan militaire hulp voor Oekraïne, maar wel aan een serie manieren om de steun voor Oekraïne te tonen, diplomatiek of economisch. Dit zei de woordvoerder van de Amerikaanse president Barack Obama maandag. Obama belt gauw met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin over Oekraïne, zei de woordvoerder.

De nieuwszender CNN meldde later op de dag dat het telefoongesprek heeft plaatsgevonden. Er is op hoog niveau veel contact tussen Moskou en het Westen over de crisis in Oekraïne, maar tot dusverre zonder resultaat. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beklemtoonde maandag dat Amerika geen militaire oplossing van dit conflict ziet.

Het Kremlin meldde dat Obama en Poetin vooral over de toestand in het oosten van Oekraïne praatten. De onrust daar is volgens Moskou het gevolg van de politiek van de machthebbers in Kiev die zich tegen de Russische minderheid keren.

Rusland en het Westen zijn in conflict over de rechtmatigheid van de regering in Kiev en over de recente Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. Het Westen verdenkt Rusland ervan het scenario van de Krim in andere gebieden met veel Russen over de grens te willen herhalen. Moskou bestrijdt dat.