Nieuws/Buitenland
975780
Buitenland

Zwitsers lachen om chef strijdkrachten

Veel Zwitsers lachen om de hoogste militair van het Alpenland, zo bleek maandag uit spottende commentaren op sociale media. Legerleider André Blattmann had zondag in een interview onthuld dat hij thuis een noodvoorraad van 270 liter mineraalwater aanhoudt voor zichzelf en zijn vrouw, uit angst voor een oorlog om Oekraïne. „Wie geeft ons de garantie dat er niets gebeurt?” aldus de chef van het leger.

De officiële aanbeveling van de Zwitserse overheid aan de burgers is om altijd een noodvoorraad van 18 liter water voor twee personen in huis te hebben, aldus de krant Blick. Op Twitter vragen burgers zich af of Blattmann van plan is in geval van oorlog thuis in de kelder te gaan zitten in plaats van in de commandopost.

Andere burgers kunnen de lol van het interview niet inzien en vermoeden een serieuze achtergrond. Blattmann wil namelijk voor miljarden euro's nieuwe gevechtsvliegtuigen aanschaffen. Daarover moet nog een referendum worden gehouden. Volgens de laatste opiniepeilingen is slechts 42 procent van de Zwitsers voor de aanschaf van de Saab Gripen. „Ik vind het goedkoop als het leger alleen wegens de Gripen-volksstemming angst verspreidt”, aldus een parlementariër die tegen de aankoop van de nieuwe gevechtsvliegtuigen is.