Nieuws/Binnenland
975782
Binnenland

Schrikbarend weinig studenten universiteit

Het aantal studenten dat zich voor komend collegejaar bij een universitaire studie heeft ingeschreven is schrikbarend laag. Voor 1 mei moeten studenten zich aanmelden voor een opleiding, maar slechts 45.000 hebben dat gedaan. Vorig jaar hadden zich twee weken voor de aanmeldingsdeadline al 63.000 studenten ingeschreven, bijna veertig procent meer.

Dat blijkt uit de laatste aanmeldingscijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Vanaf dit jaar moeten studenten zich voor het eerst voor 1 mei al aanmelden voor een opleiding aan een hogeschool of universiteit. In voorgaande jaren lag de deadline op 1 september. Met nog maar twee weken te gaan begint de tijd voor studenten nu echt te dringen, met name omdat hogescholen en universiteiten het recht hebben om studenten die zich na 1 mei aanmelden te weigeren.

„Helemaal verklaren kunnen we dit niet, want studenten zijn wel degelijk op de hoogte van de vervroegde deadline,” weet Bastiaan Verweij, woordvoerder van de VSNU. „We hebben geen reden om aan te nemen dat er dit jaar minder mensen gaan studeren, maar blijkbaar wachten ze tot het laatste moment met hun aanmelding. Dat is link, gezien de nieuwe regels. Wees er op tijd bij, anders kan een instelling je weigeren.”

Remco Barendregt, voorzitter van scholierenvereniging LAKS, merkt daarbij op dat studenten een DigiD nodig hebben om zich aan te melden voor een opleiding. „De aanvraag daarvan duurt vijf dagen, en dat neigen veel studenten te vergeten. Eigenlijk is de deadline voor aanmelding dus al een week vóór 1 mei,” aldus Barendregt.

De vervroegde aanmeldingstermijn voor hbo- en wo-opleidingen is door minister Bussemaker (Onderwijs) ingevoerd om studie-uitval te voorkomen. Studenten worden vanaf dit jaar verplicht om deel te nemen aan de zogenaamde studiekeuzecheck. Dat is een procedure waarbij de hogeschool of universiteit middels onder andere gesprekken nagaat of de gekozen studie wel bij een student past.