Nieuws/Buitenland
975788
Buitenland

Journalistenprijs voor onthulling over NSA

De Amerikaanse Pulitzerprijs voor de journalistiek in de categorie dienstverlening gaat dit jaar naar de Britse krant The Guardian en de Amerikaanse Washington Post. Dat meldde de jury maandag. De twee winnen de prijs voor met name de publicaties over de Amerikaanse geheime dienst NSA (National Securitey Agency).

Zij publiceerden vorig jaar de informatie die de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden beschikbaar stelde. Snowden bracht een schat aan informatie over de NSA naar buiten, nadat hij er had gewerkt. De omvang van de spionageactiviteiten van de Amerikaanse dienst schokte de hele wereld.

Er zijn talrijke categorieën in deze in 1917 door krantenmagnaat Joseph Pulitzer (1847-1911) in het leven geroepen blijk van erkenning. Zo wint de schrijfster Donna Tartt dit jaar de Pulitzerprijs in de categorie fictie voor haar roman Goldfinch, Het Puttertje. In de categorie 'Breaking News' gaat de prijs naar de redactie van de Boston Globe en 'Breaking News Photography' naar fotograaf Tyler Hicks van The New York Times. Chris Hamby van het Center for Public Integrity (Centrum Openbare Integriteit) wint in de categorie onderzoeksjournalistiek. Er is dit jaar geen Pulitzerprijs voor nieuwsverhalen.