Nieuws/Binnenland
975796
Binnenland

Twitter-dreigster opgepakt

Een 14-jarig meisje uit Rotterdam is maandag aangehouden omdat zij een twitterbericht verstuurde waarin ze dreigde met een aanslag op een vliegtuig van American Airlines. Het meisje kwam zich maandag zelf melden op een politiebureau in Rotterdam. Ze is verhoord, maar of ze nog wordt vastgehouden wilde de politie 's avonds niet vertellen.

De tiener (Sarah op twitter) twitterde onder de naam QueenDemetriax: „Hallo mijn naam is Ibrahim en ik kom uit Afghanistan. Ik maak deel uit van al-Qaeda en op 1 juni ga ik echt iets groots doen, dag.” American Airlines was snel met een antwoord: „Sarah, we nemen deze dreigementen zeer serieus. Jouw IP-adres en andere gegevens zullen aan de beveiliging en de FBI worden doorgegeven.”

De politie in Rotterdam is zelf op onderzoek uitgegaan en niet door de Amerikaanse autoriteiten gevraagd actie te ondernemen. Tijdens het onderzoek meldde het meisje zich in het bijzijn van een volwassene bij de politie.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines liet weten de veiligheid van passagiers te zien als prioriteit nummer 1. „We nemen veiligheidskwesties zeer serieus en werken samen met de autoriteiten van geval tot geval”, meldde het bedrijf in een verklaring.

De actie van de Rotterdamse trekt wereldwijd aandacht. Zondag kreeg ze er in korte tijd vele duizenden volgers bij, vanwege haar dreigtweet en de reeks tweets waarin ze daarna om vergiffenis vroeg. Haar account op Twitter is inmiddels geblokkeerd.

In Nederland worden dagelijks ongeveer 35.000 bedreigingen via Twitter geuit. Circa 200 daarvan zijn zo serieus dat de politie besluit er werk van te maken. Dat leidt vrijwel iedere dag tot een arrestatie of berisping.

Wat het meisje tegenover de politie heeft verklaard, wilde een woordvoerster maandagavond nog niet kwijt. Op Twitter had ze al in een reeks berichten uitgelegd dat ze een grapje maakte en spijt heeft van haar actie.