Nieuws
975816
Nieuws

Vlaamse premier roept Albert Heijn tot de orde

De Belgische politiek gaat zich mengen in de lage prijzen van Albert Heijn. De Vlaamse minister-president Kris Peeters wil tekst en uitleg van de Nederlandse supermarktketen over hun prijsbeleid.

Afgelopen week maakten de Belgische boeren zich al boos over het lage prijsniveau van Albert Heijn dat 19 vestigingen in het land heeft. Zo zouden de agrariërs nooit een goede boterham kunnen verdienen.

De komst van Albert Heijn naar België is volgens de boze boeren een van de oorzaken van de huidige prijsdruk op landbouwproducten.

De Nederlandse keten is echter een groot succes bij onze zuiderburen. Bij ellke nieuwe opening vinden er verkeersopstoppingen plaats.

Gedragscode

Maar volgens politieke tegenstanders houdt het Nederlandse Albert Heijn zich niet aan een gedragscode tussen Belgische supermarkten. ,,De Belgische tak van Albert Heijn heeft vorige maand de Europese gedragscode ondertekend", reageert een woordvoerder. ,,Daarin staan richtlijnen voor leveranciers en retailers. En daar houden wij ons aan."

Het Nederlandse supermarktbedrijf zegt dat Albert Heijn zich zowel in België als in Nederland, Duitsland en Tsjechië heeft ingeschreven voor de Europese gedragscode.

Maar er bestaat ook een Belgische gedragscode. En daar lijkt de pijn te zitten. Daarin staat ondermeer in dat je geen producten onder de inkoopprijs mag verkopen. In de Europese code staat niets over onder de inkoopprijs mogen verkopen.

Lange contracten

Wat betreft de lage prijzen in België zegt de woordvoerder dat het beleid is van Albert Heijn om in België zoveel mogelijk hetzelfde prijsbeleid te voeren als in Nederland. ,,Dat lukt overigens niet bij alles. We kunnen die lage prijzen ondermeer aanbieden omdat we langjarige contracten hebben met boeren en telers en daarin afspraken maken over prijzen en volumes."

Overigens heeft Albert Heijn het niet alleen met Belgische boeren aan de stok. Ook Nederlandse boeren vinden dat Albert Heijn het prijzenspel op het scherpst van de snede voert. Te scherp, vinden de boeren. Anderhalf jaar geleden werd de ingang van het hoofdkantoor bezet nadat Albert Heijn eenzijdig een kortingseis van 2 procent had opgelegd bij zijn leveranciers.