Nieuws
975831
Nieuws

'Nederland verdient flink aan globalisering'

Nederland heeft de afgelopen decennia sterk geprofiteerd van de globalisering van de wereldeconomie. Die leverde Nederland tussen 1990 en 2011 naar schatting 303 miljard euro op, zo blijkt uit berekeningen die de Duitse denktank Bertelsmann Stiftung deze week heeft gepubliceerd.

De toename van de internationale handel leverde Nederland volgens de onderzoekers tussen 1990 en 2011 jaarlijks gemiddeld 890 euro per inwoner op. Daarmee staat Nederland op de twaalfde plek van de ranglijst met 42 landen. Per inwoner leverde globalisering het meeste op in Finland (1500 euro per jaar), Denemarken (1420 euro) en Japan (1400 euro).

China en India sluiten de rij. Daar leverde globalisering respectievelijk jaarlijks slechts 80 en 20 euro op per inwoner. Dit komt mede door het grote aantal inwoners van die landen. In totaal maakte de globalisering China in de onderzochte decennia bijna 2,2 biljoen euro rijker, voor India kwam de totale winst uit op 412 miljoen euro.

Meetlat

De onderzoekers legden de belangrijkste geïndustrialiseerde en opkomende economieën langs de meetlat. Daaruit bleek dat geen van die landen erop achteruitging door globalisering.

Nederland heeft volgens de stichting na Ierland de meest open economie van alle onderzochte landen. België staat op die lijst vlak achter Nederland, gevolgd door Groot-Brittannië en Denemarken. Argentinië en India staan onderaan.