Nieuws/Binnenland
975898
Binnenland

Kandidaturen EU-parlement ongeldig

De Vrouwen Partij doet niet mee aan de Europese verkiezingen. De Kiesraad heeft de kandidatenlijst ongeldig verklaard omdat er geen bewijs van betaling van de waarborgsom van 11.250 euro is overlegd. Van de kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren schrapte de Kiesraad drie mensen, omdat ze uit de Verenigde Staten, Canada en Australië komen en niet beschikken over de vereiste 'Sticker Verblijfsaantekeningen Algemeen' in het paspoort.

Het gaat hier om de lijstduwers Tom Regan, Amerikaans filosoof en strijder voor dierenrechten, professor Will Kymlicka, Canadees filosoof, en de Zuid-Afrikaanse schrijver John. M. Coetzee.

De Kiesraad ging akkoord met de lijstencombinaties van CDA - Europese Volkspartij met ChristenUnie-SGP en PvdA/Europese Sociaaldemocraten en GroenLinks.

Er doen 19 partijen mee aan de Europese verkiezingen. Op de geldige 19 lijsten staan in totaal 345 kandidaten.

Een vertegenwoordiger van de Vrouwen Partij maakte tijdens een zitting van de Kiesraad op het Binnenhof bezwaar tegen de ongeldigverklaring van de lijst. De hoogte van de waarborgsom zou een schending van de gelijke rechten betekenen. De Kiesraad nam er akte van, maar kon niet direct iets aan de eis veranderen.

Een particulier maakte bezwaar tegen de deelname van de PVV, omdat de partij geen vereniging is en omdat ze 'criminele' plannen zou hebben. De raad ziet echter geen formele bezwaren. De man werd verwezen naar de Raad van State om eventueel beroep aan te tekenen.

Die partijen die bij de laatste verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009 één of meer zetels haalden, kregen een lijstnummer op basis van het aantal stemmen dat ze toen hebben behaald. De volgorde is 1) CDA - Europese Volkspartij , 2) PVV, 3) PvdA/Europese Sociaaldemocraten , 4) VVD, 5) D66-Alde, 6) GroenLinks, 7) SP, 8) CU-SGP.

De lijstnummers van de andere partijen zijn door middel van loting toegekend. Het zijn 9) Artikel 50, 10) IQ de Rechten-Plichten-Partij, 11) Piratenpartij), 12) 50PLUS, 13) De Groenen, 14) Anti EU(ro) Partij, 15) Liberaal Democratische Partij, 16) Jezus leeft, 17) ikkiesvooreerlijk.eu, 18) Partij voor de Dieren en 19) Aandacht en Eenvoud.