Nieuws
975902
Nieuws

Nederlandse banken op of dichtbij buffereis

ING en de Rabobank zitten „op of heel dichtbij” een buffer van 4 procent, de kapitaalseis die het kabinet wil invoeren voor grote Nederlandse banken. De 'staatsbanken' ABN Amro en SNS Reaal zijn nog niet zo ver, maar zijn wel op weg naar de 4 procent.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat maandag in een overleg met de Tweede Kamer. De kapitaalbuffer is de verhouding tussen het eigen vermogen van een bank en het uitgeleende geld. Dijsselbloem wil vasthouden aan 4 procent, ook al is in Europees verband een buffer van 3 procent afgesproken.

De VVD is bang dat de hogere Nederlandse eis slecht is voor de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf. Dijsselbloem erkent dat risico maar ziet het als een korte termijn probleem dat geen reden is om het gezond maken van banken nu op de lange baan te schuiven. Het voorstel van de VVD om wel te wachten met de hogere Nederlandse buffer ontraadde hij dan ook „ten zeerste”.

Sommige wetenschappers pleiten voor kapitaalbuffers oplopend tot wel 20 procent, om banken zo sterker te maken en minder gevoelig voor kredietcrises. Een ruime Kamermeerderheid van PvdA, D66, CDA, SP en GroenLinks steunt Dijsselbloems eisen aan de banken.

Dijsselbloem zei in de Kamer nog wel dat de precieze invulling van de buffers aan De Nederlandsche Bank is. Dat moet onafhankelijk van de politiek gebeuren, zei hij.