Nieuws/Binnenland
975909
Binnenland

Uitgeprocedeerde vrouwen willen onderdak

Een groep uitgeprocedeerde vrouwen heeft maandag gedemonstreerd op het Spui in Amsterdam omdat ze opvang willen. Ze zijn uit asielzoekerscentra gezet en kunnen nergens terecht. Vrijwilligers van de actiegroep We are here luiden de noodklok over hun situatie en willen dat de gemeente de vrouwen opvangt in de zogenoemde Vluchthaven.

Enkele actievoersters lagen op stretchers met de tekst 'mijn bed' en hadden een paraplu boven het hoofd met daarop 'mijn dak'. Op protestbordjes stond 'Ik wil een normaal leven' en 'Ik kan niet op straat leven'. Volgens een woordvoerster zijn de uitgeprocedeerde vrouwen kwetsbaar en verdwijnen er veel als ze uit asielzoekerscentra komen, bijvoorbeeld in de prostitutie. „Vrijwilligers doen hun uiterste best ze elders onder te brengen, maar met de volgende vrouw die zich meldt, weten we echt niet meer waar ze heen moet.”

De gemeenteraad nam onlangs een motie aan die voorziet in opvang van kwetsbare uitgeprocedeerden. Tot nu toe is daar volgens de zegsvrouw niets van terechtgekomen. „De reguliere opvang voor daklozen is een catastrofe. We hebben geprobeerd hier een aantal zieken onder te brengen, maar als je niet al gek bent, word je het in 3 minuten.”

Volgens de vrijwilligers is er in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat in Amsterdam-West, de Vluchthaven, plek om de vrouwen op te vangen. Hier verblijven sinds december zo'n 130 uitgeprocedeerden, nadat de gemeente hierover afspraken had gemaakt met staatssecretaris Fred Teeven. Volgens de vrijwilligers staan op deze locatie nog 84 kamers leeg, maar weigert de gemeente deze beschikbaar te stellen.

Een woordvoerster van burgemeester Eberhard van der Laan liet weten dat de gemeente vanuit haar zorgplicht mensen die ziek en zeer kwetsbaar zijn opvangt, maar dat onderdak voor asielzoekers een taak is van het Rijk. De vluchtelingen in de Havenstraat maken deel uit van een proef. Met het Rijk en met deze groep zijn hierover strikte afspraken gemaakt. Daardoor kan de gemeente geen nieuwe uitgeprocedeerden op deze plek toelaten.