Nieuws/Binnenland
975916
Binnenland

Grootste partij Bedum laat raadszetels leeg

Gemeentebelangen Bedum, met vier zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Bedum, voelt zich niet serieus genomen en laat daarom de komende 4 jaar uit protest haar zetels tijdens gemeenteraadsvergaderingen leeg. Dat heeft de partij afgelopen weekend laten weten in een brief aan de Groningse commissaris van de Koning, Max van den Berg.

Volgens Gemeentebelangen zijn de verhoudingen in de Bedumse raad ernstig verziekt en kunnen de raadsleden van de partij hun werk niet meer goed uitvoeren. Ook zeggen ze het vertrouwen op in burgemeester Henk Bakker (CDA), omdat hij te weinig heeft gedaan om coalitie- en oppositiepartijen dichter bij elkaar te krijgen.

Gemeentebelangen vindt dat ze buitenspel zijn gezet door de partijen die het afgelopen 4 jaar het college hebben gevormd en hun samenwerking voortzetten, terwijl Gemeentebelangen met vier zetels nog altijd de grootste partij in Bedum is.

De partijleden geven hun zetels niet op, maar laten wel weten uit protest weg te blijven bij vergaderingen van de gemeenteraad en de commissies. Zolang de stoelen leeg zijn, doen de partijleden afstand van de raadsvergoeding.

Commissaris van de Koning Van den Berg vindt dat Gemeentebelangen gewoon bij de vergaderingen moet zijn. In een korte reactie op de brief van de partijleden zegt Van den Berg dat ze hun zorgen in de raad aan de orde moeten stellen. „U hebt bij de laatste verkiezingen stemmen gekregen en daarmee is uw opdracht van de kiezers helder”, stelt hij. „Deelnemen en uw mandaat uitoefenen. Dat verdienen de inwoners die op Gemeentebelangen hebben gestemd.”

Over de kritiek op de burgemeester zegt Van den Berg dat hij vertrouwen heeft in Henk Bakker.