Nieuws/Binnenland
975923
Binnenland

Statiegeld op de fles

In 2015 verdwijnt het statiegeldsysteem voor grote plastic flessen. Een handjeklap van onder meer de verpakkings- en drankenindustrie, voormalig CDA-staatssecretaris Atsma en een rapport van Universiteit Wageningen. Het systeem zou te duur zijn.

Recent veegde een nieuw rapport hiermee weer de vloer aan: de kostenberekeningen kloppen niet. Statiegeld blijkt veel goedkoper. Even los van wie de kosten juist raamt, snap ik niet waarom deze discussie op basis van kosten is gevoerd.

 

Statiegeld blijkt namelijk heel erg goed te werken. Het is een van de weinige milieubesparende maatregelen die de consument volledig heeft omarmd. Statiegeld zit in de Nederlandse genen. Om de industrie een paar miezerige miljoenen te besparen, gaat dit Nederlandse erfgoed op de schop.

 

De politiek, die enkel nog in centjes denkt en hooguit een paar maanden vooruit, heulde mee. Alsof we niet weten wat er met statiegeldloze flessen gebeurt. In de zeeën drijft inmiddels een berg plastic die geleidelijk onze voedselketen vergiftigt. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Op korte termijn kunnen we ons opmaken voor nog meer rotzooi in onze straten, in onze parken, in onze bossen en in onze wateren. Wie gaat er betalen om dat op te ruimen? Drie keer raden.

 

Denk terug aan de vakanties in Zuid-Europa en hoe verbaasd u was wat die viespeuken langs de kant van de weg smeten. Inmiddels ook in Nederland. Kleine flesjes zijn al zonder statiegeld. Straks liggen er ook grote flessen bij. Wat een vooruitgang! Wat een waanzin!