Nieuws/Binnenland
975926
Binnenland

Exotische beleggingen: niet alleen maar zonneschijn

Struisvogeleieren, wijnranken, palmolie, boten en alcoholische drank als wijn of whisky. Je kunt het zo gek niet bedenken of je hebt er de afgelopen jaren in kunnen beleggen. De bekendste exotische belegging is misschien wel teakhout.

Daarvoor werd jaren geleden uitgebreid reclame gemaakt op televisie, maar voor veel beleggers is beleggen in teakhout uitgelopen op een regelrechte teleurstelling. En nu zie je weer veel aanbiedingen om te beleggen in grond.

De gemene deler van deze beleggingen (officieel beleggingsobjecten genoemd) is dat de risico’s voor beleggers groot zijn. De AFM heeft in verschillende onderzoeken die zij naar dit soort producten heeft gedaan dan ook relatief veel misstanden aangetroffen, vooral bij teakhout en grond. Aanbieders van grond en teakhout nemen het geregeld niet zo nauw met de wet, de bedrijfsvoering rammelt nog al eens en beleggers worden niet altijd goed voorgelicht over bijvoorbeeld de risico’s die ze lopen. In de onderzoeken naar  beleggingen in edelmetaal (goud of zilver) en in vakantievastgoed heeft de AFM tot op heden weinig misstanden aangetroffen.

Lees meer over misstanden bij aanbieders van grond- en teakbeleggingsproducten in het artikel 'Veel mis bij beleggen in grond en teakhout'

 

Mysteryshoppen

We hebben de afgelopen jaren dus geregeld moeten optreden. Ook nu nog vraagt dit type beleggingen veel van onze aandacht. We hebben bijvoorbeeld besloten om vaker te gaan ‘mysteryshoppen’. Dat betekent dat een toezichthouder doet alsof hij of zij een consument is, om te achterhalen wat een aanbieder precies vertelt en aanbiedt. Zo hopen we meer te weten te komen over zijn werkwijze dan wanneer we vooraf vertellen dat we bij de AFM werken. En op die manier sneller te kunnen ingrijpen als dat nodig is.

 

Wat kan je zelf doen?

Maar hoe moet je nu als belegger weten of een belegging deugt? Je kunt in ieder geval controleren of een aanbieder over een vergunning van de AFM beschikt. We hebben tot nu toe slechts een beperkt aantal vergunningen gegeven voor aanbieders van dit soort beleggingen. Een vergunning stelt eisen aan onder andere de betrouwbaarheid en deskundigheid van een aanbieder, en de bedrijfsvoering moet op orde zijn. Zo mag er geen scheve verhouding bestaan tussen de instapkosten voor de consument en het beloofde rendement.

 

Gouden bergen

Een vergunning neemt helaas niet alle risico’s weg en biedt helaas geen garantie dat een belegging altijd oplevert wat je ervan verwacht. Houd daarom in je achterhoofd dat ook bij dit soort beleggingen voorgespiegelde rendementen nooit een garantie bieden voor de toekomst. Kijk goed waarop de voorspellingen van het rendement zijn gebaseerd, vraag naar de risico’s en naar wat er gebeurt als de markt zich toch niet blijkt te ontwikkelen zoals voorzien en let op de hoogte van de kosten.

Mocht je er niet uitkomen, dan is onafhankelijk advies van een onafhankelijk adviseur die niets met de aanbieder te maken heeft altijd nog een mogelijkheid. Als je het niet vertrouwt, dan is het aan te raden er niet in te beleggen. Je kunt ook altijd contact opnemen met het Meldpunt van de AFM.

Het belangrijkste advies is echter: als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.