Nieuws/Binnenland
975927
Binnenland

Beter een spaarrekening of toch een lijfrente?

Sinds twee jaar verdien ik een aardig inkomen met mijn eenmanszaak. Mijn boekhouder adviseert om geld opzij te zetten voor mijn oude dag in de vorm van een lijfrente. Ik kan de betaalde inleg dan weer van de belasting aftrekken. Ik wil liever gewoon sparen en op elk moment aan mijn geld kunnen komen. Wat is uw advies?

Het is verstandig om een buffer achter de hand te houden. Hoe groot die moet zijn, is lastig in te schatten. Maar als zelfstandig ondernemer is het goed om een aantal maanden te kunnen overbruggen, mochten de inkomsten tegenvallen.

Nadat die buffer is opgebouwd, biedt een lijfrente de nodige voordelen. Dat geldt zeker als u de inleg kunt aftrekken in de hoogste belastingschijf van 52%. Tegen de tijd dat u van uw pensioen wilt genieten, betaalt u waarschijnlijk een veel lager belastingtarief en in de tussenliggende jaren is het lijfrentekapitaal niet belast als vermogen in box 3.

Houd er rekening mee dat u over de lijfrente-inkomsten de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering moet betalen. Daardoor wordt het netto voordeel weer kleiner.