Nieuws/Buitenland
975945
Buitenland

Zwartreiziger dokt 51.000 euro

De grootste zwartrijder uit de Britse geschiedenis is gepakt: een vooraanstaande hedgefondsmanager heeft in vijf jaar tijd 42.550 pond (omgerekend 51.272 euro) aan ritjes niet betaald. Het gaat om een vooraanstaande bankier uit de Londense zakenwereld, die nadat hij gesnapt was direct een grote som geld op tafel legde om zijn identiteit geheim te houden.

In plaats van een dure jaarkaart tussen zijn woonplaats Stonegate in Essex en Cannon Street in Londen te kopen, wat zo’n 5500 euro per jaar kost, stapte de man zonder vervoersbewijs op de trein. In de Britse hoofdstad stapte hij anderhalf uur later uit.

Om uit het station te komen moet een kaartje of pasje bij toegangspoortjes worden getoond. De man opende de poortjes met zijn Oyster-kaart, de Londense variant van de ov-chipkaart. Wie uit een station komt zonder ingecheckt te hebben, betaalt een vast tarief van ruim zeven pond. Dat was voor hem aanzienlijk goedkoper dan de normale ritprijs.

Onderzoek

Vorig jaar zag een kaartjescontroleur dat het hoge tarief in rekening werd gebracht, waarna deze de fondsmanager ondervroeg. Al snel viel hij door de mand en biechtte de man op dat hij een week lang geen kaartje had gekocht. De fondsmanager kocht de week daarop weer een seizoenskaart. Maar de treinmaatschappij vertrouwde het niet en huurde onderzoekers in, die erachter kwamen dat de man sinds 2008 geen abonnement meer had aangeschaft. Ze confronteerden hem met de bevindingen, de bankier bekende direct schuld.

Hij wist vervolging te voorkomen door direct 43.000 pond (51.814 euro) af te tikken. Ook maakt de treinmaatschappij zijn identiteit niet bekend, omdat het bedrijf waarvoor de man werkt niets van het voorval zou weten.