Nieuws
975957
Nieuws

Week van de watersport: de beste watersportapps

Het zonnetje breekt weer door, de temperatuur kruipt weer richting de twintig graden, kortom: tijd voor de Week van de Watersport! TelegraafDigitaal zet voor de watersporters enkele van de handigste apps voor smartphones en tablets op een rij.

Navionics Marine: UK & Holland (iOS: €24,99, Android: €30,24)

Eén van de meest uitgebreide waterkaartenapps. Uiteraard is het mogelijk om routes uit te stippelen, maar ook kan de veilige diepte ingesteld worden, waarna die middels aangepaste dieptelijnen op de kaart zichtbaar zijn. Routes worden offline opgeslagen, waardoor de app ook te gebruiken is als er geen dataverbinding is. Dankzij updates van gebruikers worden de kaarten actueel gehouden, waardoor bijvoorbeeld de locaties van wrakken, boeien en andere informatie actueel gehouden wordt.

Shipfinder & iAIS (respectievelijk iOS: €3,99 & Android: €2,35 en iOS: gratis)

Beide apps bieden een AIS-systeem, waarmee alle schepen in de omgeving te zien zijn die AIS gebruiken. Het werkt niet even vlot als een regulier AIS-systeem, maar biedt een degelijk alternatief voor een vriendelijker prijskaartje. Het is mogelijk om op vaarroute en scheepsnaam te zoeken. Van Shipfinder is ook een gratis variant beschikbaar.

iSailor (iOS: gratis)

Navigatieprogramma's zijn - vergeleken met andere apps - behoorlijk aan de prijs en dan moet je per regio ook nog eens andere apps aanschaffen. ISailor is gratis te downloaden, maar binnen de applicatie is het mogelijk om de kaarten aan te schaffen die je nodig hebt. De kaart voor Nederland en de Noordzee kost €19,99.

OpenSeaMap (gratis)

Niet direct een app, maar een project om een open zeekaart samen te stellen. Uit het OpenSeaMap-project zijn verschillende apps voortgekomen voor vrijwel alle platformen. Naast kaarten voor smartphones en tablets zijn er ook kaarten beschikbaar voor bestaande navigatie-apparaten. De makers waarschuwen wel dat dit geen gecertificeerde kaarten zijn, maar ze kunnen wel dienen als waardevolle toevoeging op het bestaande aanbod.

Botentekoop (iOS: gratis)

Allemaal leuk en aardig, die apps, maar zonder boot kom je het water niet op. Gelukkig is er de officiële van Botentekoop.nl. Hierin tref je een enorm aanbod van zowel commericële als particuliere aanbieders. Sorteer op type boot, grootte, prijs of merk en voor je het weet ben je de waterwegen van Nederland aan het verkennen.