Nieuws/Binnenland
975960
Binnenland

Embryo's verwisseld bij ivf

Een vrouw is zwanger van een tweeling waarvan ze helemaal de moeder niet is. In een Italiaanse vruchtbaarheidskliniek kreeg ze per ongeluk de embryo’s van een ander stel.

Het ministerie van Gezondheid in Italië doet nu onderzoek naar de verwisseling. De vrouw was in de kliniek om een ivf-behandeling te ondergaan.

Het is niet bekend of de ouders van de tweeling ook een verkeerde embryo hebben gekregen, zo meldt de Italiaanse krant La Stampa.

De verkeerde embryo's werden pas ontdekt na drie maanden zwangerschap. De fout is begin december gemaakt toen vier koppels op hetzelfde moment een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen in het Sandro Pertini ziekenhuis in Rome. De kliniek mag voorlopig in ieder geval geen embryo's meer implanteren.

Bij een ivf-behandeling vindt de bevruchting buiten het lichaam plaats. Bij zo'n behandeling worden 1 eicel en meerdere spermacellen samengebracht in een laboratorium. Wanneer de eicel en spermacel samensmelten ontstaat een embryo, die vervolgens in de (juiste) baarmoeder wordt teruggeplaatst.