Nieuws/Binnenland
975964
Binnenland

Bontes en Van Klaveren vormen nieuwe Kamerfractie

Ex-PVV'ers Louis Bontes en Joram Van Klaveren vormen een nieuwe Kamerfractie.

Vier medewerkers gaan het tweetal daarbij ondersteunen, zo hebben de ex-PVV'ers vandaag bekendgemaakt. De fractie Bontes/Van Klaveren gaat volgens hen een „klassiek-rechts geluid” laten horen.

„Een kleinere overheid, meer veiligheid (politie en Defensie), lagere belastingen, geen kansloze immigratie en uiteraard minder Brussel”, schrijven ze. Volgens de twee politici is een echt rechts geluid niet meer aanwezig in de Kamer en dat gat willen ze opvullen. Ze houden dinsdag hun eerste fractievergadering.

Bontes en Van Klaveren hebben Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg maandag schriftelijk gemeld dat ze voortaan samen een fractie vormen.

Van Klaveren nam afscheid van de PVV omdat de partij zou zijn opgeschoven in een richting „die niet de zijne” is. De directe aanleiding voor het vertrek was de controversiële uitspraak van partijleider Wilders over dat hij „minder Marokkanen zou gaan regelen”.

In oktober 2013 werd Louis Bontes uit de PVV-fractie gezet. Hij zei een organisatorisch conflict te hebben. Maar volgens Wilders was er een vertrouwensbreuk ontstaan na de kritiek die Bontes had geuit. Hij wilde meer democratie, kon zich niet vinden in de financiële gang van zaken binnen de partij en zei onder meer dat Wilders als een 'dictator' zou handelen en dat fractieleden 'lakeien' zouden zijn.

Een ander ex-PVV-Kamerlid, Roland van Vliet, was op 20 maart de eerste die afhaakte bij de PVV na de Marokkanenuitspraken van Wilders op de verkiezingsavond. Bontes heeft Van Vliet gesproken over de gezamenlijke vorming van een nieuwe fractie, maar volgens Bontes wil Van Vliet zich voorlopig helemaal concentreren op zijn werk als voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek gaat doen naar woningcorporaties. Van Vliet bevestigt dat hij zelfstandig Kamerlid blijft.