Nieuws/Buitenland
975969
Buitenland

Boko Haram wil islamitische staat in Nigeria

De verantwoordelijkheid voor de aanslag, waarbij maandag in Abuja meer dan 70 doden vielen, is nog niet opgeëist. De afgelopen jaren zat de radicaalislamitische sekte Boko Haram vaker achter bloedige terreurdaden in Nigeria, die duizenden mensenlevens eisten. Hieronder drie vragen en antwoorden over deze beweging.

Wat betekent Boko Haram?

De naam van de sekte luidt in het Arabisch voluit Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihad, oftewel Mensen die Toegewijd zijn aan de Verbreiding van het Woord van de Profeet en de Jihad. Die naam was wat lang en in de volksmond ging de sekte Boko Haram heten, wat 'westers onderwijs is verboden' betekent.

Welke doelen streeft Boko Haram na?

De leiders willen een strengislamitische en antiwesterse staat stichten in het noorden van Nigeria. In de noordelijke helft van het West-Afrikaanse land staat de meerderheid van de bevolking te boek als moslim. In het zuiden wonen vooral christenen. In beide landsdelen wonen echter ook omvangrijke religieuze en etnische minderheden, hetgeen al jaren leidt tot spanningen. Boko Haram wijst onder meer verkiezingen en seculier onderwijs af als strijdig met de islam. De Nigeriaanse staat zou worden bestuurd door heidenen. Die kritiek werd ook geuit toen Nigeria een islamitische president had.

Waar komt Boko Haram precies vandaan?

Uit de noordoostelijke stad Maiduguri. De charismatische leider Mohammed Yusuf richtte de beweging in 2002 op. Boko Haram beschikte in Maiduguri over een religieus complex inclusief een moskee en een school. Die werden ontmanteld na grootschalig geweld in 2009. Militanten van Boko Haram vielen toen politiebureaus en andere overheidsgebouwen aan in diverse steden. Het Nigeriaanse veiligheidsapparaat reageerde met grof geweld. Honderden leden van Boko Haram, onder wie Mohammed Yusuf, werden gedood en duizenden inwoners van de stad sloegen op de vlucht. De autoriteiten verklaarden toen ten onrechte dat Boko Haram was weggevaagd.