Nieuws/Binnenland
975980
Binnenland

Deken: arrestatie advocate zwaar middel

De arrestatie van een advocaat is een nogal zwaar middel. Deken Rutger Meijer van Noord-Holland heeft dat maandag gezegd naar aanleiding van de aanhouding van advocate Annette M. (49). „Het komt niet zo vaak voor. Het Openbaar Ministerie moet wel verdomd zeker van zichzelf zijn”, zei hij.

Advocate Annette M. werd donderdag aangehouden omdat ze cliënt Stijn F. (35) uit Best zou hebben geholpen bij het aanbieden van illegale gokspelletjes op internet, witwassen en oplichting. Ze zit sindsdien vast.

Haar huis en kantoor werden donderdag doorzocht en administratie werd meegenomen. Deken Rutger Meijer was bij de doorzoekingen aanwezig. Hij zegt dat hij nog niet kan beoordelen of de arrestatie terecht is. „Het is de vraag of ze verwijtbaar heeft bijgedragen aan het plegen van misdrijven.”

De deken gaat ervan uit dat de advocate bezwaar maakt tegen het beslag op haar administratie. Het is zijn taak om te oordelen welke stukken onder het beroepsgeheim van de advocate vallen. Hij verwacht dat het nog wel een jaar kan duren tot duidelijk is welke informatie het OM mag gebruiken.

De deken neemt voorlopig geen maatregelen tegen de advocate. Als ze vrijkomt kan ze haar werk hervatten, zegt hij. Als ze wordt veroordeeld voor de genoemde misdrijven dan ligt een beroepsverbod wel voor de hand, aldus de deken.

De advocaat van Annette M. wilde maandag niet reageren.

Hoofdverdachten in het onderzoek naar de illegale gokspelletjes zijn de internetmiljonairs Michel G. (33) uit Geldrop en Stijn F. Zij zitten sinds november in voorarrest. De aanklager denkt dat zij met de gokspelletjes meer dan 100 miljoen euro illegaal hebben verdiend. De uitkomsten van de spelletjes werden gemanipuleerd, de kans op winst beknot.