Nieuws/Buitenland
975982
Buitenland

Berlijn en Londen zien hand Moskou in Oekraïne

Duitsland vermoedt dat Rusland achter de schermen een rol speelt in de oplopende spanningen in het oosten van Oekraïne waar pro-Russische activisten regeringsgebouwen bezetten. „We hebben tal van bronnen die erop wijzen dat Rusland mogelijk een rol speelt in de onlusten”, aldus het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Britse minister van Buitenlandse zaken William Hague formuleerde het nog duidelijker. „Er bestaat eigenlijk geen enkele twijfel dat Rusland dit gepland en bedacht heeft”, aldus Hague maandag in Luxemburg, waar hij overleg heeft met zijn Europese collega's. „De troepen zijn zeer goed uitgerust, zeer goed getraind, zeer goed georganiseerd en gecoördineerd.” Het doet de minister sterk denken aan de aanwezigheid van Russische troepen op de Krim.

Hague hecht totaal geen waarde aan Ruslands ontkenning, zei hij. Hague noemt de situatie zeer gevaarlijk.

Ook de Verenigde Staten zegt al langer dat Rusland de hand heeft in de onrust. Opstandelingen in het oosten van Oekraïne hebben in verscheidene steden overheidsgebouwen ingenomen. Het gaat om panden in onder meer Marioepol, Loehansk, Makijivka, Horlivka en Slaviansk.