Nieuws/Buitenland
975994
Buitenland

Meer dan 70 doden door aanslag Nigeria 

De dubbele bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja heeft het leven gekost aan zeker 71 mensen. Nog eens meer dan 120 mensen zijn gewond geraakt. Dat heeft de Nigeriaanse politie bekendgemaakt.

Twee explosies troffen het overvolle busstation in een buitenwijk van de Nigeriaanse hoofdstad Abuja maandagochtend, op het moment dat veel forensen in een bus stapten of op een taxi stonden te wachten om naar hun werk te gaan. Twee bussen zouden het doelwit zijn geweest.

Ooggetuigen zeiden tegen de BBC dat afgerukte delen van lichamen door de lucht vlogen en dat er grote paniek heerste. „Ik heb in mijn leven nog nooit zoiets gezien. Het was echt vreselijk. In grote verwarring renden we door elkaar”, zei een van hen. Ambulances reden af en aan om gewonden naar ziekenhuizen in de buurt te brengen. De politie zette het gebied af.

De verantwoordelijkheid voor de actie is nog niet opgeëist. De afgelopen jaren heeft de extremistische islamitische groep Boko Haram (Westers onderwijs is zondig) talrijke aanslagen in het noorden en oosten van Nigeria gepleegd. Ook de hoofdstad was meer dan eens het doelwit. In 2011 eiste de groep de verantwoordelijkheid op voor een aanslag op een VN-gebouw in Abuja waardoor 26 mensen omkwamen, onder wie een Noorse vrouw.