Nieuws
976002
Nieuws

Weer nazisymbool op kledingstuk

Na H&M en V&D is het nu de beurt aan de Britse modeketen Topman om excuses te maken. Nadat een klant de winkel er op attendeerde dat een van de symbolen op het jasje ook ooit op de uniformen van SS elitetroepen stond afgebeeld, heeft de keten de jacks onmiddellijk verwijderd.

Op het jasje uit de Horace-lijn staat vol met teksten en symbolen, een ervan is een zogenoemd Odal rune, zo meldt Daily Mail. Dit symbool stond ook op de kraagpunten van een divisie van de Waffen SS elitetroepen van nazi Duitsland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

De jasjes werden alleen online verkocht. Na de klacht van de opmerkzame klant heeft de keten de jasjes meteen uit de digitale rekken gehaald en excuses gemaakt.

Kwetsende kleding

Het lijkt erop dat kledingontwerpers niet voldoende research doen naar de betekenis van de symbolen die ze gebruiken. Eerder maakte H&M excuses voor een ‘antisemitisch’ t-shirt met doodshoofd met davidster.

Vorige week haalde warenhuis V&D een kwetsend shirt uit de winkels. Op het shirt stond hond afgebeeld in een uniform van de Duitse Wehrmacht. "Wij zijn ons onvoldoende bewust geweest van de afbeelding. We bieden onze excuses aan iedereen die we hebben gekwetst", zo reageerde een woordvoerder van het warenhuis tegenover De Telegraaf.