Nieuws/Binnenland
976009
Binnenland

PTSS sleept vaak jarenlang voort

Meer dan de helft van de mensen die met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kampt, heeft hier jarenlang last van.

Dit blijkt uit een grootschalige analyse van wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Tilburg en de University of London. De resultaten zijn deze maand gepubliceerd in Clinical Psychology Review.

De onderzoekers bestudeerden in totaal 42 bestaande langetermijn studies met gegevens van 81.462 mensen met PTSS.

Bij slechts 44 procent van de deelnemers bleek de PTSS na 40 maanden af te nemen. Meer dan de helft van hen was na veertig maanden dus nog steeds niet af van de klachten.

Oorlog

PTSS kan zich ontwikkelen na een traumatische gebeurtenis zoals een ongeluk, seksueel misbruik of een oorlogservaring. In Europa kampt ongeveer 2% van de bevolking met de angststoornis. In regio's waar de bevolking blootgesteld is aan een traumatische gebeurtenis zoals een natuurramp of oorlog komt PTSS veel vaker voor.

''Wij vinden het zeer belangrijk om PTSS-patiënten de geschikte psychische ondersteuning te bieden om hun lijden te verminderen'', vertelt UvA-onderzoeker Nexhmedin Morina. Op dit moment krijgt de meerderheid van mensen die lijden aan PTSS geen geestelijke ondersteuning.