Nieuws
976012
Nieuws

Winkelier dupe late pinboeking

Ondernemers lopen enkele tientallen miljoenen euro’s per jaar mis omdat banken de pinbetalingen van consumenten in de weekenden en tijdens feestdagen niet kunnen verwerken.

Europese afspraken zorgen er namelijk voor dat bedrijven hun geld soms pas dagen later krijgen. Winkeliers lopen daardoor rente-inkomsten mis en worden beboet als zij te laat zijn met het betalen van belastingen.

Bijschrijven

„Ondernemers kunnen na het weekend vaak geen rekeningen betalen, omdat het geld vaak nog niet is bijgeschreven op hun bankrekening”, zegt voorzitter Jan Meerman van Detailhandel Nederland. „Jaarlijks gaat het om 110 dagen waarin winkeliers moeten wachten op hun geld.”

Volgens de branchevereniging worden de problemen nog groter als een weekend tijdens een maandwisseling valt. „Dan moeten de winkeliers omzet- en loonbelasting betalen. Als zij te laat zijn, krijgen ze een boete.”

Meerman vindt het onbegrijpelijk dat ondernemers dit paasweekend bijna vijf dagen op hun geld moeten wachten. Vanaf donderdagavond tot dinsdag wordt er geen stuiver bijgeschreven, omdat de banken de pinbetalingen niet kunnen verwerken. In totaal gaat het om een bedrag van zo’n 500 miljoen euro. „Daarmee loopt de ondernemer ook nog eens rente mis, de bank houdt het geld apart op een eigen rekening.”

Feestdagen

Adjunct-directeur Gijs Boudewijn van Betaalverenging Nederland erkent de problemen. „Banken kunnen de pinbetalingen van consumenten in de winkel tijdens weekenden en feestdagen onderling niet verrekenen. Het geld wordt gereserveerd op de rekening van de consument, ofwel de bestedingsruimte wordt ingeperkt. Het geld blijft feitelijk binnen de bank en kan pas op maandag of later worden verrekend met de bank van de winkelier.”

Volgens Boudewijn verrekenen de banken de betalingen via het zogenoemde Target 2-systeem van de Europese Centrale Bank. „De verschillende centrale banken van de eurolanden hebben afgesproken dat het systeem tijdens weekenden en feestdagen niet geopend is. Daar is geen speld tussen te krijgen.”

Betaalvereniging Nederland en de banken willen het probleem zo snel mogelijk oplossen. In mei zitten de belanghebbende partijen om de tafel om een tussenrapportage te bespreken. Meerman roept op om haast te maken. „Zo moeilijk hoeft dat niet zijn. We hebben in Nederland het beste betalingssysteem dat er is. Het is slechts een kwestie van een knopje omzetten.”