Nieuws
976055
Nieuws

Grieken hebben meer geld nodig

Griekenland heeft niet genoeg aan de twee steunpakketten van bij elkaar € 240 miljard. Het land zal nog een nieuw bedrag nodig hebben van het Internationaal Monetair Fonds en de eurolanden.

Dat zegt topman Poul Thomsen van het IMF tegenover de Griekse tv-zender Mega TV. Het huidige steunprogramma loopt tot en met 2016 en Griekenland heeft tot die tijd 'meer financiering' nodig, aldus Thomsen, die de missies naar Griekenland aanvoert.

Volgens de IMF-topman is het extra bedrag onvergelijkbaar in grootte met de twee voorgaande leningen. Het zou om een beperkt bedrag gaan en Thomsen wil het dan ook geen derde steunprogramma noemen.

Premier Antonis Samaras van Griekenland zei afgelopen weekend dat Griekenland geen nieuwe steunronde nodig heeft. Vorige week verkocht de Griekse regering voor € 3 miljard aan vijfjarige staatsobligaties. Dat Griekenland weer op de kapitaalmarkt terecht kan, noemt Thomsen 'een belangrijke mijlpaal'.

Volgens de IMF-bestuurder is de staatsschuld van Griekenland 'uitzonderlijk hoog'. De schuld van 177% van het bruto binnenlands product is voor circa 80% in handen van het IMF, de eurolanden en de Europese Centrale Bank.

Op de vraag of deze schuld houdbaar is, zegt Thomsen: 'Als Griekenland volledig wil terug keren naar de markt, is het volgens ons absoluut essentieel dat de schuld aanzienlijk wordt verlaagd.' Hij laat in het midden op welke manier dat moet gebeuren.

Vorig jaar heeft het IMF met de eurolanden afgesproken dat de Griekse staatsschuld terug moet naar 124% in 2020. Daarbij heeft de eurogroep zich gecommitteerd aan schuldverlichting. Volgens analyses van het IMF is de Griekse schuld zonder dergelijke schuldverlichting niet houdbaar.