Nieuws/Buitenland
976059
Buitenland

'Drugs het goedkoopst in België'

Nergens in de westerse wereld is cocaïne zo goedkoop als in België. Althans, dat blijkt uit onderzoek van Global Drugs Survey (GDS) waar  80.000 mensen aan deelnamen. Bij onze zuiderburen kost een gram van deze drugs gemiddeld 53 euro, elders in Europa is dat al snel het dubbele.

Er werd onderzocht hoeveel de gebruikers per pil of gram betalen. Ook andere partydrugs, zoals ketamine, xtc en MDMA-poeder, zijn in België opvallend goedkoper.

Oorzaak van de lage prijzen is het feit dat België helemaal vooraan in de keten van de drugsdistributie staat. In de Belgische havens komen grote hoeveelheden cocaïne binnen en gaan vanuit daar naar de rest van Europa.

"Met als gevolg dat drugs hier over het algemeen makkelijker beschikbaar zijn dan in andere landen'', vertelt drugsspecialist Tin Van Havere in de Vlaamse krant De Morgen. ''En goedkoper, want er zijn nog niet veel tussenpersonen aan te pas gekomen die hun deel willen."

Van Havere pleit voor een grotere focus op schadebeperking. Jongeren duidelijk maken waar ze voor op moeten letten, in plaats van een belerend vingertje.