Nieuws/Binnenland
976077
Binnenland

Loterijen: minder naar goed doel

Goede Doelen Loterijen willen minder afdragen aan diverse liefdadigheidsorganisaties. De drie loterijclubs stellen voor om hun bijdrage aan weldoenerij met een vijfde te verlagen.

De Nationale Postcode Loterij, de Bankgiro Loterij en de Vrienden Loterij hebben dat advies naar staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) gestuurd. De drie bedrijven krijgen al jaren de loterijvergunning van Teeven en zijn voorgangers op voorwaarde dat ze de helft van de inleg aan het goede doel geven. Ze mogen zich dan ook profileren als een van de ’Goede Doelen Loterijen’ en veel consumenten noemen dat als reden om mee te spelen. De Goede Doelen Loterijen willen die verplichte afdracht aan het goede doel nu verlagen van 50 naar 40 procent. Voor 2004 was dat percentage zelfs nog 60 procent.

De drie loterijen denken dat het uiteindelijk niet slecht hoeft te zijn voor het goede doel. Vooral omdat ze willen dat de Staatsloterij en de Lotto meer moeten gaan afdragen. Die zitten nu op 16 en 18 procent.

Concurrentie

De verlaging is voorgesteld om concurrerend te blijven, zegt een woordvoerder van de Postcode Loterij. „Minder afdracht betekent meer geld voor prijzen, waardoor de loterij aantrekkelijker wordt en de totale omzet zal stijgen. We hebben ook in het verleden gezien dat dit niet ten koste hoeft te gaan van de afdracht aan goede doelen.”

De loterijen maken zich zorgen over wat Teeven allemaal van plan is in de gokmarkt. Hij wil die grondig hervormen. Omdat het online gokken in 2015 legaal wordt en Teeven van plan is om meer loterijen een vergunning te gaan geven, vrezen de traditionele clubs voor hun inkomsten. Omdat daarmee ook het geld voor goede doelen op losse schroeven zou staan, wat Teeven met onderzoeken en voorbeelden uit het buitenland tegenspreekt, komen ook de filantropische clubs in actie. In de top van het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt zelfs gesproken over ’maffiapraktijken’. Een goed doel dat niet meewerkt aan de loterijenlobby wordt gedreigd met het sluiten van de geldkraan en meerdere ministers hebben, na aandringen van de filantropische sector, Teeven stevig toegesproken in de ministerraad, melden Haagse bronnen.

Bedrijven die ook een plekje op de gokmarkt willen, spelen al in op de angst voor het inkomstenverlies voor goede doelen. Tipp24, een Britse aanbieder van online loterijen die volgend jaar een licentie in ons land aan wil vragen, heeft bijvoorbeeld als eerste buitenlandse partij toegezegd ook 40 procent van zijn omzet aan goede doelen te zullen schenken.