Nieuws/Binnenland
976081
Binnenland

Politie laat tip over dode wethouder liggen

De politie in Utrecht kreeg vorige week donderdag al een tip binnen over oud-wethouder Jan van der Laag uit Wijk bij Duurstede, die zondag dood naast zijn auto in Schalkwijk werd gevonden. De man maakte vermoedelijk zelf een eind aan zijn leven. Een getuige meldde donderdag via alarmnummer 112 dat er een auto in de bosjes bij het Amsterdam-Rijnkanaal stond, maar met die melding is niets gedaan.

„We zoeken uit hoe dat heeft kunnen gebeuren”, zei een politiewoordvoerster maandag. „Op het moment van de tip was de vermissing van de oud-wethouder nog niet bij ons bekend, maar later wel. Als de tip goed was genoteerd, hadden we toen meteen geweten waar we moesten zoeken. Nu is er een opsporingsbericht en een Burgernetmelding uitgegaan.”

Na de Burgernetmelding stapte de tipgever naar RTV Utrecht. Een verslaggever van die regionale omroep ging zelf een kijkje nemen bij de auto in de bosjes en constateerde dat het kenteken overeen kwam met dat van de gezochte man. Hij alarmeerde opnieuw de politie, die zondagmiddag het lichaam in de buurt van de auto vond.

„We moeten hier lering uit trekken”, zegt de politie. „Het is niet goed dat we zelf mensen oproepen om 112 te bellen en dat zo'n melding vervolgens verloren gaat.”

De gemeente Wijk bij Duurstede betreurt de dood van Van der Laag. Volgens burgemeester Tjapko Poppens „verliest politiek Wijk bij Duurstede een gedreven man.”