Nieuws/Binnenland
976102
Binnenland

'Ebolavirus treft complete families'

Het verdriet van de families die door het ebolavirus zijn getroffen, is heel indrukwekkend. Dat zegt Esther Sterk van Artsen (AzG) zonder Grenzen. De Nederlandse coördineert de complexe hulpoperatie van haar organisatie in Guinee en Liberia, die kampen met een grote uitbraak van de besmettelijke en dodelijke ziekte.

Sterk was zelf bij vier uitbraken van ebola in Congo en Uganda. „Families worden hard getroffen. Vaak zijn het mensen die de patiënten verzorgen die zelf besmet raken. Een vrouw verzorgt haar zieke man. Als hij overlijdt, wordt zij zelf ziek. Vervolgens komt haar zus”, vertelt Sterk, die haar eigen ervaringen „heel intens” noemt. „Het is een keten van besmettingen in een familie.”

Momenteel coördineert ze de interventie vanuit Genève. Inmiddels zijn er zo'n 60 mensen van AzG in West-Afrika. Het gaat niet alleen om artsen en verplegend personeel, maar ook om onder meer psychologen en gezondheidsvoorlichters die de bevolking vertellen over het ebolavirus.

De uitbraak in West-Afrika is bijzonder omdat hij op meerdere plekken woedt. „We hebben nog nooit gehad dat een epidemie woedde op verschillende plekken tegelijk”, aldus Sterk. „Dat maakt het complex. Je hebt vier of vijf teams nodig en ook vier of vijf keer zo veel personeel voor de isolatie-afdelingen.”

Volgens haar heeft het virus dat op meerdere plekken in Guinee en in buurland Liberia slachtoffers maakt, dezelfde bron. Het kon zich verspreiden doordat laat alarm is geslagen. „Het is al 3 of 4 maanden aan de gang. Het is de eerste keer dat Guinee met ebola te maken heeft en het virus is daardoor laat herkend”, legt Sterk uit.

Het ebolavirus in Guinee heeft zich niet alleen verspreid naar meerdere plekken. Het gaat ook om de ergste van alle soorten. Deze Zaïre-variant is dodelijk tot in 90 procent van de besmettingen. Er is geen genezende behandeling voor ebola.

Het enige wat de hulpverleners in hun ruimtepakken kunnen doen, is patiënten zo sterk mogelijk houden, in de hoop dat ze antistoffen aanmaken. Met verzorging, zoals vloeistofinfusen, kan de sterfte met 10 tot 15 procent worden verminderd. In West-Afrika zijn volgens officiële cijfers meer dan 150 mensen besmet geraakt en meer dan 100 patiënten overleden.

„De hoofdzaak is om nieuwe patiënten zo snel mogelijk op te sporen en te isoleren”, aldus Sterk. „Door het isoleren van ebolapatiënten, het opsporen en volgen van hun contacten, het op een veilige manier begraven en door voorlichting te geven aan de mensen, zijn we er bij vorige uitbraken in geslaagd de epidemie te stoppen.”