Nieuws/Binnenland
976113
Binnenland

Week van de Watersport

Iedereen is welkom!

Vandaag gaat de Week van de Watersport van start. Tot en met 21 april is voor jong en oud van alles te beleven op en rond het water. Want al telt ons land honderdduizenden watersporters, de landrotten zijn nog altijd in de meerderheid.

Mede door de economische tegenwind zijn veel mensen vergeten hoe mooi het waterleven is. Dat besef heeft veel betrokken watersporters doen besluiten de handen in elkaar te slaan en een bijzondere week te organiseren. Een week waarin watersportbedrijven hun deuren openen, bijzondere clinics en demonstraties op poten zetten en waarin verenigingen zich van hun beste kant laten zien.

Direct omarmd

De Week van de Watersport wordt van harte ondersteund door De Telegraaf. Samen met vooraanstaande nautische bedrijven en organisaties is hier het idee ontstaan om voor het eerst in de geschiedenis een landelijke watersportweek te organiseren. Het initiatief werd direct omarmd door het Watersportverbond en brancheverenigingen Hiswa Vereniging en NJI.

Goedkoop

Hiswa-directeur André Vink kijkt verder dan alleen dit jaar en spreekt van „een uitstekend meerjaren-initiatief dat hopelijk bijdraagt aan een groeiende belangstelling voor de Watersport.” Ook branchemanager Gerwin Klok van NJI/metaalunie is positief. „Deze week biedt iedereen de kans om te zien dat varen lange tijd niet zo goedkoop was als nu. Gebruikte boten zijn in prijs gedaald en ook nieuwe boten zijn door slimme nieuwe productiemethoden aantrekkelijker geprijsd dan ooit.”

Bodyboarden

Er is overal wel iets te beleven. Zeilen en sloepvaren worden het meest georganiseerd door de ongeveer honderd deelnemende watersportbedrijven en verenigingen. Maar de kinderen worden tijdens de Week van de Watersport niet vergeten. Er is zelfs aan de jongste jeugd gedacht met activiteiten zoals bodyboarden en banaanvaren.

Opstapdag

Mensen die liever een uurtje lekker ontspannen varen, zijn in Friesland aan het juiste adres. Een groot aantal dorpen en steden organiseert op zaterdag 19 april een ‘Opstapdag’. Zoals Heeg, Sneek, Balk, Woudsend, Langweer, Terherne en Earnewoude. Initiatiefnemer is Ottenhome Heeg, de grootste bootverhuurder van Nederland. „Dit geeft een frisse start aan het nieuwe seizoen. De Week van de Watersport is bovendien een leuke manier om heel veel mensen kennis te laten maken met de watersport”, aldus directeur Jan IJben.

Helemaal gratis

De laatste tijd zijn sommige nieuwe sporten zoals kitesurfen en suppen enorm in opkomst. Iedereen krijgt nu de kans om goedkoop of zelfs helemaal gratis kennis te maken met bekende of nieuwe vormen van watersport en ze daadwerkelijk uit te proberen. Ook is het mogelijk om de eigen vaardigheden op het water uit te testen of te verbeteren.

Goede doelen

„In de Week van de Watersport worden ook goede doelen als Stichting Vaarwens en Sailing Kids ondersteund. De bedrijven die de Week van de Watersport omarmen, dragen bij om de watersport in het voorseizoen een flinke ‘boost’ te geven. Nu nog hopen dat we van 14 tot en met 21 april mooi weer krijgen”, zegt: Marco Menage, organisator van de Week van de Watersport.

Overnachten

De activiteiten die worden georganiseerd zijn: banaanvaren, bodyboarden, buitenboordmotorcheck, canal bike, golfsurfen, jetskiën, kanoën/kajakken, kitesurfen, manoeuvreren, overnachten op het water, roeien, sleutelen aan een boot, sloep varen, suppen, funtuben, uurtje varen, vaarbewijsles, vissen, vlot bouwen, wakeboarden, waterskiën, windsurfen en zeilen.

Soms is aanmelding vooraf noodzakelijk om zeker te zijn van deelname. Het overzicht van activiteiten en locaties is te vinden op www.weekvandewatersport.nl.