Nieuws/Buitenland
976138
Buitenland

Verdachte schietpartij Kansas oud-leider KKK

De 73-jarige man die bij een joods centrum en verzorgingshuis in Overland Park in de Amerikaanse staat Kansas drie mensen zou hebben doodgeschoten, is een vroegere leider van de racistische Ku Klux Klan (KKK). Dat hebben bronnen tegen de Amerikaanse zender ABC gezegd.

Fraisier Glenn Cross werd na de schietpartij aangehouden. Als Fraisier Glenn Miller zou hij zich in 2006 tevergeefs hebben willen laten registreren als kandidaat voor het Congres in de staat Missouri. De zender NBC meldde dat Cross in 1979 wegens zijn activiteiten voor de KKK uit de elite-eenheid de Groene Baretten van de Amerikaanse strijdkrachten is gezet.

De politie zou naar zijn huis zijn gegaan en zijn vrouw hebben meegedeeld dat haar man voor de schietpartij was aangehouden. Cross zou antisemitische uitspraken hebben gedaan, toen hij werd aangehouden.

Cross schoot op een 14-jarige jongen en zijn grootvader in hun auto op de parkeerplaats bij het joodse centrum. Een van de twee stierf ter plekke, de ander in het ziekenhuis. Het derde slachtoffer was een vrouw die bij het verzorgingshuis dodelijk werd getroffen. Cross zou op nog twee anderen hebben geschoten, maar die werden niet geraakt. Hij kende zijn slachtoffers niet.

Er zijn geen schoten gelost in de gebouwen, liet de joodse gemeenschap op Facebook weten.