Nieuws/Buitenland
976154
Buitenland

'Geen DNA voor onderzoek busramp Sierre'

De Zwitserse justitie zal geen DNA-monsters leveren aan onafhankelijke experts die onderzoek doen naar een dodelijke busramp in het Zwitserse Sierre. Het is „onmogelijk om documenten of bepaalde objecten die deel uitmaken van een gerechtelijke procedure door te spelen aan derden”, zei de Zwitserse procureur Olivier Elsig tegen de Belgische krant Het Belang van Limburg.

De bus, waarin twee schoolklassen zaten op terugweg van een skivakantie, verongelukte in maart 2012 in een tunnel. Daarbij kwamen 22 kinderen, onder wie zes Nederlandse, om het leven. De beide chauffeurs en vier volwassen begeleiders kwamen eveneens om. Een tiental ouders van de kinderen heeft een forensisch onderzoeksbureau ingeschakeld voor extra onderzoek.

Via het DNA van de chauffeur en een digitale reconstructie van het ongeluk hopen de ouders de oorzaak van het ongeluk te kunnen achterhalen. Een DNA-aanvraag is bij de Zwitserse justitie nog niet binnen, maar het is volgens Elsig onwaarschijnlijk dat daar gehoor aan wordt gegeven.

Elsig zegt begrip te hebben voor de ouders, „maar de deskundigen die zij hebben aangesteld, doen nu uitspraken zonder dat ze over de juiste gegevens beschikken”.