Nieuws/Buitenland
976155
Buitenland

Kritiek op Rusland bij crisisberaad VN

Rusland heeft stevige kritiek gekregen van onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk tijdens het crisisberaad van de VN-Veiligheidsraad zondag in New York. Volgens hen is Russische aanwezigheid in Oost-Oekraïne zo goed als bewezen.

Volgens Mark Lyall Grant van het Verenigd Koninkrijk zijn er tussen de 35.000 en 40.000 bewapende Russische militairen nabij de grens met Oekraïne. Dat zou blijken uit satellietfoto's. Joeri Sergejev van Oekraïne liet weten dat de gewapende mannen in het oosten van Oekraïne Russische uniforms dragen, zonder insignes, en wapens gebruiken die ook in het Russische leger worden gebruikt.

De Russische vertegenwoordiger Vitali Tsjoerkin verwijt het Westen ervan met twee maten te meten. De inname van overheidsgebouwen in het oosten van Oekraïne is volgens Rusland niet anders dan de inname van overheidsgebouwen in Kiev tijdens de revolutie, hoewel het Westen die acties juist aanmoedigden. Rusland ontkent dat er een grote troepenmacht nabij de grens met Oekraïne is.

Interim-president Oleksandr Toertsjinov van Oekraïne liet zondag weten een „volwaardige antiterroristische operatie” in het oosten van Oekraïne op te zetten. Hij gaf de opstandelingen in zijn televisietoespraak tot maandagochtend 06.00 uur de tijd hun wapens neer te leggen. Rusland heeft gedreigd een topoverleg over Oekraïne in Genève te boycotten als de Oekraïense regering militair ingrijpt.