Nieuws/Buitenland
976167
Buitenland

'Veel doden bosbrand Chili nog niet geborgen'

Het aantal mensen dat is omgekomen door de bosbrand in Chili zal hoogstwaarschijnlijk oplopen. Daarvoor waarschuwde de president van Chili Michelle Bachelet zondag. Het officiële dodental staat nu op 11. Eerder spraken autoriteiten nog van 16 doden, maar dat klopt niet volgens de Chileense politie.

Bachelet noemde de brand een enorme tragedie. Omdat hulpverleners nog niet de ravage hebben onderzocht, zijn waarschijnlijk nog niet alle lichamen geborgen.

Bij de brand zijn 500 gewonden gevallen. Meer dan 10.000 mensen, onder wie 2000 gedetineerden, zijn geëvacueerd in de buurt van de stad Valparaíso.

Ook zijn sinds zaterdag al zeker 500 huizen verwoest. Sommige inwoners zijn teruggekeerd, maar konden bij aankomst niet anders dan constateren dat alles was vernietigd. „Alles is tot de grond afgebrand. Ook mijn zus' huis is volledig verwoest”, vertelde een bewoner aan persbureau Reuters.

De brand is een van de ergste in de Chileense geschiedenis, zegt een brandweercommandant. Meer dan 5000 brandweerlieden proberen het vuur te bestrijden, maar door de wind gaat dat moeizaam. Ook wordt het blussen bemoeilijkt doordat de huizen op steile heuvels zijn gebouwd. Blushelikopters en -vliegtuigen worden ingezet.

Valparaíso is de grootste havenstad van Chili en ligt zo'n 120 kilometer ten westen van hoofdstad Santiago.