Nieuws/Binnenland
976173
Binnenland

Voor moord veroordeelde Ids I. naar Hoge Raad

Ids I. die voor een moord en twee pogingen daartoe in hoger beroep tot 24 jaar cel is veroordeeld, gaat die straf aanvechten bij de Hoge Raad. Dat meldde het televisieprogramma De Kennis van Nu van de NTR zondag op basis van advocaat Gerard Spong. Volgens Spong heeft het hof de conclusie van wetenschappers onjuist geïnterpreteerd.

I. schoot in 2008 zijn ex-vriendin en haar nieuwe vriend neer in Harkema. Hij stapte daarna in de auto en reed naar een vriendin van zijn ex in Kootstertille. Die schoot hij dood. I. hield haar verantwoordelijk voor de breuk met zijn ex-vriendin.

Advocaat Alie Westerhuis van I. concludeerde tijdens het hoger beroep dat een antidepressivum ervoor zorgde dat hij in de fout ging. Het hof ging daar niet in mee.

Westerhuis liet zelf onderzoek doen naar de effecten van het antidepressivum paroxetine dat de verdachte slikte tijdens de moord. In dat onderzoek staat dat het middel invloed heeft gehad op de psychische staat van I. Volgens het hof vinden de conclusies van dat onderzoek geen steun in andere documenten in deze zaak. Er kan dan ook „geen gewicht” worden gegeven aan het onderzoek van de verdediging, stelde het hof. De verdediging van I. is het hier niet mee eens.

De raadsvrouw concludeerde na de uitspraak van het hof dat er sprake is van een maatschappelijk probleem. „De incidenten stapelen zich op”, benadrukte Westerhuis. Ze doelde daarmee op andere moordzaken waar antidepressiva een rol spelen, zoals de dubbele moord in Baflo.