Nieuws/Binnenland
976174
Binnenland

Ongeveer dertig arrestaties rond Ajax-ADO

De politie heeft zondag ongeveer 30 mensen opgepakt rond de wedstrijd Ajax-ADO Den Haag. Volgens de politie in Amsterdam zijn de arrestaties zowel in de binnenstad van Amsterdam als bij de Arena gedaan. De betrokken voetbalsupporters zijn vooral aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Het ging daarbij om het afsteken van vuurwerk, vechtpartijen, belediging en het gooien met glaswerk.

De politie arresteerde tijdens en na de wedstrijd twee Ajax-supporters die worden verdacht van betrokkenheid bij een grote vechtpartij rond het supportershome van Ajax, voordat de wedstrijd begon. Bij die ongeregeldheden waren ongeveer 20 supporters betrokken en een man liep daarbij een gebroken been op, meldt de politie.

Op het Leidse- en Rembrandtplein volgden honderden supporters de mogelijke kampioenswedstrijd van Ajax in kroegen. Uiteindelijk haalde de club uit Amsterdam ondanks de winst op ADO Den Haag de titel nog niet binnen, omdat Feyenoord won van PSV.

Op het Leidseplein was het voor en tijdens de wedstrijd vooral sfeervol en gemoedelijk, laat de politie weten. „Kort na het eindsignaal leek het iets onrustiger te worden. Enkele vechtpartijen konden in de kiem worden gesmoord, mede door de inzet van politiepaarden.”

Rond 18.30 uur ontstond een brand in een kelder van een café bij het Leidseplein. Door de snelle inzet van de brandweer kon verspreiding van het vuur naar andere panden worden voorkomen. Niemand raakte volgens de politie gewond. De oorzaak van de brand is vermoedelijk vuurwerk.