Nieuws/Buitenland
976184
Buitenland

Ophef over Palestijnse studiereis Auschwitz

Een Palestijnse professor heeft voor ophef gezorgd door zijn studenten mee te nemen op excursie naar het Duitse concentratiekamp Auschwitz in Polen. Met de reis wilde hij zijn studenten meer empathie en tolerantie bijbrengen, maar de Arabische universiteit Al-Quds in Jeruzalem neemt nu afstand van de trip. Palestijnse critici noemen hem een verrader en zeggen zelfs dat hij zijn studenten hersenspoelt.

Docent Mohammed Dajani had de kritiek wel verwacht, zegt hij zondag in de Washington Post. „Ik denk dat een georganiseerd jongerenbezoek van Palestijnen aan Auschwitz niet alleen zeldzaam is, maar zelfs het allereerste.” Veel Palestijnen denken dat Joden en Israëliërs de Holocaust aanvoeren als reden om het bezetten van Palestijns grondgebied goed te keuren, zegt hij. Anderen beschouwen het 'een van de zoveel' massamoorden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Al-Quds liet in een verklaring weten dat de professor en zijn leerlingen „niet representatief” zijn voor de universiteit. Op een gelijknamige nieuwswebsite is een artikel over de omstreden trip weggehaald door de schrijvers. In de reacties onderaan het stuk zouden de gemoederen namelijk te hoog oplopen.

Volgens Dajani waren de studenten juist enthousiast over de reis. „Je voelde er de menselijkheid. Je voelde sympathie omdat daar zoveel mensen zijn omgekomen vanwege hun ras of religie”, vertelde een van hen aan de krant.