Nieuws/Binnenland
976185
Binnenland

Senaatsvoorzitter wil andere Prinsjesdag

De voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, pleit voor een andere invulling van Prinsjesdag. Ze zei dat zondag in het televisieprogramma Jinek.

Prinsjesdag is op de derde dinsdag in september en dan maakt de koning in de troonrede de plannen van het kabinet voor het komende jaar bekend. Daarna presenteert de minister van Financiën in de Tweede Kamer de begroting.

Volgens Broekers-Knol is „het een beetje voorbij” dat op de derde dinsdag in september alles van de begroting wordt getoond. Dat komt doordat de Europese Unie al eind april wil weten hoe de begroting er voor het komende jaar eruit gaat zien.

Daarom moet volgens haar visie het kabinet op Prinsjesdag met een „meer visionair beleidsverhaal” komen dat wordt voorgedragen door de koning. In mei en juni zijn wat haar betreft de cijfers van de begroting dan al bekendgemaakt. Op deze manier zou je „wat meer de horizon in kunnen kijken”, aldus de VVD'ster.

Ze maakt zich niet druk over de kritiek van Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Die zette onlangs vraagtekens bij het bestaansrecht van de senaat. „Iedereen ziet dat de houdbaarheidsdatum in zicht is. De Eerste Kamer is nu een kopie van de Tweede Kamer geworden”, stelde Zijlstra.

„De soep wordt niet zo heet gegeten als die wordt opgediend”, reageerde Broekers-Knol. „Op dit moment is het wel interessant om kritiek te hebben op de Eerste Kamer.”