Nieuws/Buitenland
976209
Buitenland

'Oekraïense functionaris vermoord in Slavjansk'

Bij een antiterreuroperatie in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk is zondag een medewerker van de Oekraïense staatsveiligheidsdienst omgekomen en raakten vijf anderen gewond. Dat zegt de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov op Facebook.

Gewapende pro-Russische betogers hebben zaterdag de hoofdkantoren van de politie en veiligheidsdiensten in de Slavjansk bezet en wegversperringen opgeworpen in buitenwijken. Ze eisen meer eigen bevoegdheden voor de regio en willen dat het oosten zich aansluit bij Rusland, net als het schiereiland de Krim. Volgens Avakov is zondag aan de kant van de separatisten een „onbekend aantal slachtoffers” gevallen.

Aftreden

Ook op andere plekken in het oosten van het land is het onrustig. Afgelopen week namen actievoerders overheidsgebouwen zoals politiebureaus over in in steden als Donetsk, Loehansk en Kramatorsk. Zaterdag dwongen ze een politiechef tot aftreden in Donetsk. De Oekraïense autoriteiten beschuldigen Moskou ervan de opstandelingen te steunen.

Het lijkt erop dat Avakov zijn Facebook-bericht inmiddels heeft verwijderd. De informatie is niet meer te lezen op zijn tijdlijn, waarom is niet duidelijk.

Helikopters

Een verslaggever van persbureau Reuters zag twee militaire helikopters boven een van de bezette hoofdkwartieren vliegen. Direct na Avakovs melding zijn zo'n twaalf vrouwen die zich in het politiegebouw bevonden toen dat werd bezet, weer vrijgelaten. Zo'n honderd burgers, voornamelijke oudere vrouwen, staan voor het kantoor en roepen leuzen zoals ''Referendum!'' ter ondersteuning van de betogers binnen.

De pro-Russische betogers eisen meer eigen bevoegdheden voor de regio. Ze willen dat het oosten zich aansluit bij Rusland, net als het schiereiland de Krim. Ook in andere steden in het oosten hebben opstandelingen overheidsgebouwen bezet.

 

Later meer.