Nieuws/Buitenland
976210
Buitenland

NAVO-chef: Rusland voert propagandaoorlog

Volgens NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen is Rusland momenteel bezig met een propagandaoorlog. Dat schrijft de secretaris-generaal zondag in de Deense krant Politiken.

Moskou beschuldigde de NAVO er onlangs van haar beloften te verbreken, zich met Oekraïnes binnenlandse politiek te bemoeien en het conflict te verergeren. „Tienduizenden troepen staan aan de grens met Oekraïne, en tegelijkertijd voert Rusland een propagandaoorlog die we sinds het einde van de Koude Oorlog niet meer hebben gezien”, aldus Rasmussen. Zo wil Moskou „de werkelijkheid verdraaien, de aandacht afleiden van Ruslands illegale acties en de Oekraïense autoriteiten ondermijnen.”

Rookgordijn

De NAVO-chef vindt het „tijd om wakker te worden en te zien wat de beschuldigingen van Rusland echt zijn: een rookgordijn om de eigen gebroken beloftes, inmenging in Oekraïne en poging tot escalatie te verbergen”.

Later liet Rasmussen weten dat hij „extreem bezorgd is over de verdere escalatie in het oosten van Oekraïne”. In Slavjansk reageerden de autoriteiten zondag met een 'antiterreuractie' op de bezetting van overheidsgebouwen door pro-Russische betogers, die daar volgens de NAVO toe zijn gestimuleerd.

Rasmussen vindt het een „slechte ontwikkeling dat er opnieuw mannen zijn verschenen die speciale Russische wapens hebben en uniforms zonder insignes dragen die verder identiek zijn aan wat de Russen tijdens de illegale annexatie van de Krim droegen”. Elke verdere Russische inmenging zal de isolatie van Moskou verergeren, waarschuwt hij.